Gå till innehåll
Svenska Curlingförbundet
Svenska Curlingförbundet

Träningsdag för damer i Mälardalen

I slutet av april samlades 14 förväntansfulla damer från mälardalsdistriktet för en träningsdag i Lillskär Curlinghall i Uppsala. Dagen arrangerades av Mälardalens Curlingförbund tillsammans med IK Fyris Uppsala där IK Fyris stod för det praktiska arrangemanget.

Dagen började med gemensam fika och presentation av deltagarna och dagens fem tränare. Därefter följde två timmars teknikträning på isen. Deltagarna hade delats in i fyra grupper utifrån deras tidigare erfarenhet. Grupperna fördelades på fyra banor och varje grupp hade
en egen tränare.

Efter förmiddagspasset serverades en fantastiskt god och mättande sopplunch med efterföljande hembakad godbit innan det åter blev dags för vidare träning på isen i två timmar.
Innan dagen avslutades samlades deltagarna för gemensam fika och ett roligt curlingquiz.

Dagen var mycket uppskattad, särskilt de fem fantastiska tränarna och den goda lunchen.

Så här sammanfattar en av deltagarna dagen:

Första passet var att träna och finslipa det viktigaste i curlingen, nämligen positionera sig innan man slajdar. Stenen under näsan, rikta tå, knä och höft mot kvast och sen slajda ut. Ja, ni vet, det ser så lätt ut, men vi fick alla erfara att vi hade både en, två och tre saker vi behövde justera och träna på.

Därefter fick vi lära oss de olika grepp man kan fatta runt handtaget och även träna på släpp av sten. Inte heller där var vi fulllärda. Några av oss satte mer curl på stenen än andra och vi analyserade resultatet. Vad är det optimala antalet varv en sten ska curla? Ja, mellan 3 – 5 varv.

Efter lunchen var det dags att ta oss an det tredje passet. Nu skulle vår styrka, ihop med de tidigare övningarna sättas på prov. Här gällde det att komma ut från hacket med högre fart då vi skulle träna på utslagningar. Det viktiga var att var och en skulle hitta sin egen slagfart som man kände sig bekväm med. Sista passet avslutades med det vi ofta gör, spela match!

Stort tack till alla inblandade. Mycket uppskattat av oss deltagare och vi hoppas att det arrangeras fler sådana tillfällen under nästa säsong.

Text: Kristina Söderström
Bilder: Jeff Martin

Publicerad: 2023-05-22