Gå till innehåll
Undersajt
Undersajt
Åsa och Sabina
Rullstolscurling_1
Rullstolscurling_2

Rullstolscurling

KARLSTADS CURLINGKLUBB ÄR CERTIFIERAD GRÖN KLUBB

Det innebär att vi har hög nationell standard på vår rullstolsverksamhet, enligt Svenska Curlingförbundet. Välkommen till oss!

Curling är en lagsport med fyra spelare i laget. Kamratgänget, familjen eller grannarna kan bilda ett lag. Det finns också spelformer för enskilda spelare eller par.

Utrustning

Det behövs ingen dyr och exklusiv utrustning för att spela curling. Stenarna tillhandahålls i anläggningarna. De flesta hallar har sticks att låna ut och det kan vara en investering du vill göra när du spelat curling ett tag. Satsa också på är varm klädsel eftersom lufttemperaturen är cirka 5-6°.

Fixera stolen

Du behöver fixera rullstolen, så att den står stadigt när du ska dra sin sten. Det finns två olika metoder:

Matta | I Sverige är det vanligast med en bit heltäckningsmatta, som läggs på isen. Med låst broms står stolen stadigt. Mattan kan vara ca 70x100 cm. Om man spelar ihop med gående curlingspelare, så lyfter man bara av mattan efter sin sten.

Kompis | En kompis i stol sätter sig bakom och håller i stolen medan man spelar sin sten.

Curlingmatchen

Curling går ut på att med stenarna komma närmast en given punkt på banan. När samtliga 16 stenar är spelade är en omgång klar och då räknas poängen. En match i rullstolscurling består av 8 omgångar och varar i ca 2,5 timmar.

Curling stick

Det finns ett hjälpmedel, stick som en de flesta föredrar att använda. Sticken är en slags käpp som ger mer kraft och kan även ge bättre riktning. För tetror, eller andra som har svaga armar, gör sticken stor skillnad i kraft och längd. Samtliga medaljörer i VM de senaste åren har konsekvent spelat med stick.

Teknik och precision

Trots att varje sten väger 20 kg är det framförallt tekniken och precisionen som är avgörande.

Anrik och gammal

Curling är en gammal sport. I curlingens hemland Skottland finns det än idag existerande klubbar, som bildades på 1700-talet. Till Sverige kom curlingen 1846. Svenska Curlingförbundet bildades 1916.

OS och Paralympics

Curling är en officiell olympisk idrott sedan Nagano 1998 då vårt damlag vann Sveriges första medalj i detta OS. Curling för rullstolsburna gjorde debut vid Paralympics i Turin 2006.

Publicerad: 2023-01-28

Sponsorer

Partner Colorama
Partner Nermans
Partner Länsförsäkringar
Partner Spelabingoföridrotten

Stöd till curling för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning

ICA Hagahallen

Postadress

Karlstads CK - Curling
Stadionvägen 8
65340 Karlstad

Besöksadress

Vid entrén till Tingvalla
Isstadion
Stadionvägen 8 Karlstad

Kontakta oss

Tel: 054-15 75 75
E-post: info@kck.se